Doors Open Toronto 2019 – Part 2 (Hart House)

One of my stops during Doors Open Toronto this year was on the campus of the University of Toronto. I did not attend university here, so I look for opportunities to acquaint myself with some of the facilities at this downtown campus.

Hart House is a grand old institutional building designed in the Collegiate Gothic style. It was commissioned by the Massey family and gifted to the University of Toronto by the Massey Foundation. The building was named by Vincent Massey – who later became Governor General of Canada – in honour of his grandfather. Henry Sproatt, along with engineer Ernest Rolph, designed the building, which opened in 1919.

Hart House serves as a gathering space for students, faculty, staff and others who study, work at or visit the campus. There are several facilities housed within the building, including a theatre, a meeting hall, a restaurant, an art gallery, a library and a fitness centre.

The Gothic architecture and stone facade encourage black and white interpretation when taking photographic images of the building. I have included some of my shots below. Although there are no doors in any of these images, this collection is my contribution to Norm Frampton’s Thursday Doors blog for the week of June 13th.

Hart House entrance
the Great Hall
halls of learning
corner stone

The stained glass window in the chapel was one exception, and deserves a full colour interpretation.

chapel window

Beneath the Columns

I have been waiting for an opportunity to post a couple of images that include people and columns. Columns are obviously an essential element in the design of structures. In classical and neo-classical architecture, decorative columns were used to identify the main entry to a building, which was usually raised above street level, requiring steps to reach the entrance. The steps and the spaces beneath and between the columns have become places for people, who are often dwarfed by the scale and immensity of the columns. These are great places for people to gather and people-watch.

Today’s post was inspired by the Photo for the Week Photography Challenge, posted by RyanPhotography, on the topic of columns.

people watching cw
people watching 1

people sitting cw
people watching 2

 

Thursday’s Special – Wintry

This morning I caught a view of some snow flurries in action. I think that I was able to capture a wintry mood in the image that I am posting today in response to Paula’s latest Lost in TranslationĀ Thursday’s Special. Adding some extra grain to the snowflakes makes my vision even more wintry.

LiT-wintry cw
wintry morning

Weekly Photo Challenge: Out of this World

This week’s WordPress Photo Challenge inspired me to experiment with some “other world” treatment of a recent image. There is a new pedestrian bridge connecting the Eaton Centre with the Hudson’s Bay store in downtown Toronto. The architectural design of the structure has a space-age look, and adding some blurring to the image gives it that final touch.

WPC-out of this world
between worlds

Out of This World

Black & White Sunday Photo Challenge: Shape

Sometimes a photo challenge topic comes along and you know right away: I have a good example for that.

Here is my submission this week forĀ Paula’s Lost in Translation Black & White Challenge: Shape.

My “shape” is a unique light fixture found in a downtown office building in Toronto. I titled it light spill because it looks like something that spilled on the floor – except this is looking up, not down.

LiT-shape-light spill cw
light spill

Black & White Sunday Photo Challenge – Ceiling

Some blogging photo challenges inspire me more than others. This month I found some inspiration in Paula’s Lost in Translation Black & White Challenge: Ceiling.

Two images from London, England, immediately came to my mind as worthy of posting on my blog. Both ceilings are examples of functional architecture, bringing daylight into a central and otherwise enclosed space.

Covent Garden Market was opened in 1830, and was designed to enclose an outdoor market that had been on the site since the late 17th Century. This photograph was taken in December – hence the Christmas decorations hanging under the skylight.

The Tate Modern Gallery is housed in a repurposed power plant on the south bank of the Thames. The Bankside Power Station was rebuilt after WWII as an oil-fired electricity generating plant, and this skylight was originally located over the turbine room, which is now the main entrance hall to the Tate.

LiT-ceiling-Covent Garden cw
Covent Garden Market

LiT-ceiling-Tate Modern cw
Tate Modern Gallery